Pređi na glavni sadržaj
0

Za šta je sve kolagen dobar?

Za šta je sve kolagen dobar?

Kolagen je u poslednje vreme jedan od najprodavanijih dodataka ishrani. Mislite da je to opravdano tako?

Kolagen je najzastupljeniji protein kod sisara. Odgovoran je za više bioloških funkcija, kao što je pružanje potpore vezivnom tkivu, mišićima i koži. 25% svih proteina u organizmu sačinjeni su od kolagena.

Kolagen je odgovoran za elastičnost kože. Igra važnu ulogu i za zdravlje zglobova i kostiju.
Naše telo proizvodi kolagen, ali od 25. godine proizvodnja kolagena u našem organizmu opada i to svake godine za 1,5%. Koža gubi elastičnost i pojavljuju se bore.

Razlikujemo 16 vrsta kolagena, 80-90% predstavljaju tip kolagena I, II i III. Kolagen tipa I je najrasprostranjeniji u našem telu.

Većina kolagena na tržištu je u obliku hidrolizovanog kolagena (kao i naš Kolagen shot). To znači da je kolagen razbijen na peptide da bi se organizmu olakšala apsorpcija.

Za peptide kolagena značajne su aminokiseline glicin (Gly), hidroksiprolin (Hyp), prolin (Pro) i alanin (Ala). Nakon unosa peptidi kolagena se brzo apsorbuju u krvotok i na raspolaganju su organizmu kao mali peptidi za koji je značajan Hyp-Pro poredak. Npr. kolagenski peptidi u poređenju sa surutkom ili sojinim proteinima sadrže više Gly, Hyp, Pro i Ala. Taj specifični sastav aminokiselina omogućava peptidima kolagena jedinstvene bioaktivne karakteristike koje ne možemo naći u drugim izvorima proteina.

Koža

Dodaci ishrani sa kolagenom pomažu u smanjenju efekata starenja kože tako što smanjuju pojavu i dubinu bora i poboljšavaju elastičnost kože.

U jednoj studiji objavljenoj u „Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals” poredili su elastičnost i hidrataciju kože kod žena koje su pile miks kolagena, minerala, vitamina i hijaluronske kiseline i kod druge grupe žena koje su samo mislile da piju isti miks (placebo efekat). Pokazalo se da se kod žena koje su stvarno pile dodatak ishrani sa vitaminima i kolagenom smanjila dubina bora, koža je bila hidrirana i elastičnija u poređenju sa placebo grupom.

U drugoj studiji su takođe imali dve grupe: jednu koja je pila dodatak ishrani sa kolagenom 8 nedelja i drugu placebo grupu. Nakon 8 nedelja, žene koje su uzimale dodatak ishrani imale su veću elastičnost kože i hidriranu kožu.

UV zraci ubrzavaju razgradnju kolagena u koži, što ostavlja vidljive posledice. Dokazano je da u slučaju fotostarenja zbog izloženosti UV zracima dodavanje kolagena može poboljšati izgled kože.

Postoje i neke tvrdnje da kolagen pomaže kod akni. To još nije potvrđeno. Ja mogu reći da imamo veoma mnogo povratnih informacija da vam Kolagen shot pomaže u slučaju problema sa aknama. Od naših korisnika dobili smo slike i odobrenje da ih javno objavimo.

Razlog za takve rezultate može biti zbog kombinacije kolagena, MSM-a i vitamina. Nekima uz tu kombinaciju pomaže i krema.

Zglobovi

Sa starenjem hrskavica oko zglobova počinje da se raspada. Postoje neki dokazi da dodaci ishrani sa kolagenom mogu pomoći u obnavljanju hrskavice i sprečavanja propadanja hrskavice oko zglobova.

Kolagen ima zaštitni efekat na zglobne hrskavice i ublažava bol. Pomaže kod osteoporoze. U jednom istraživanju upoređivali su 147 sportista 24 nedelje. Ocenjivali su upale, bol u zglobovima u stanju mirovanja, bol za vreme hodanja, pokretljivost, podizanje i nošenje predmeta. Podelili su ih u dve grupe, jedna je dobijala 10 g kolagena dnevno, druga je bila placebo grupa. Kod grupe koja je uzimala dodatak ishrani sa kolagenom došlo je do značajnog poboljšanja, naročito u smislu bolova pri svakoj aktivnosti (hodanje, podizanje predmeta…)

Vaše povratne informacije potvrđuju ova istraživanja, jer imamo more vaših poruka u vezi sa zglobovima, hrskavicom, ligamentima, kolenima.

Povećanje mišićne mase

Postoje određena istraživanja koja pokazuju da upotreba kolagena može pomoći u povećanju mišićne mase.

Napravljeno je manje istraživanje na 53 muškarca koje je otkrilo pozitivne efekte uzimanja dodatka ishrani sa kolagenom tokom vežbanja. Učesnici u istraživanju su uzimali 15 g kolagena dnevno ili placebo tablete. Muškarci su redovno vežbali 12 nedelja. Pokazao se rast mišićne mase i snage kod onih koji su uzimali kolagen, za razliku od placebo grupe.

Naučnici koji su radili na ovom istraživanju smatraju da kolagen pomaže u stimulaciji proizvodnje proteina odgovornih za rast mišića.

Potrebno je još više istraživanja da bi se u potpunosti utvrdili pozitivni efekti kolagena na rast mišića.

Prevencija protiv gubitka gustine kostiju

Kolagen čini značajnu količinu koštane strukture i pomaže u održavanju jakih kostiju. Sa starenjem pada i proizvodnja kolagena u organizmu i kosti mogu da postanu slabije. To vodi ka razvoju osteoporoze.

U jednoj manjoj studiji žene su uzimale kalcijum ili kalcijum i kolagen tokom godinu dana. To istraživanje je otkrilo da su žene koje su uzimale kolagen i kalcijum imale niži nivo proteina u krvi koji je odgovoran za razgradnju kostiju. Ovu oblast je neophodno još istraživati da bi se moglo sa sigurnošću tvrditi da kolagen ima takav uticaj na kosti.

Za kosti je svakako bitno da redovno uzimate kalcijum i vitamin D.

Postoje tvrdnje da kolagen može pomoći u:

  • održavanju zdravlja creva
  • održavanju zdrave težine
  • smanjenju anksioznosti
  • poboljšanju raspoloženja

*Te tvrdnje nisu naučno dokazane.

Moram napisati da sam za sve četiri tvrdnje dobila povratnu informaciju da pomaže. Tada još npr. nisam znala da postoji veza između anksioznosti i kolagena. Ali ponavljam, za ovo NE postoje naučni dokazi.

Nokti

Još jedna uloga kolagena je da obnavlja i učvršćuje nokte. U slučaju da imate nokte koji se stalno lome i listaju, verovatno vam nedostajte neki od sastojaka u organizmu (kolagen, cink, biotin, vitamin E, B3, B6, A…). Kolagen u kombinaciji sa biotinom i MSM-om omogućava brži rast noktiju i brže obnavljanje.

Negativni uticaj kolagena

Moguća neželjena dejstva su:

  • proliv
  • osećaj težine u želucu
  • osip

Veganski kolagen

Veganski kolagen na našem tržištu ne postoji. Postoje naravno „veganske sirovine” koje ubrzavaju stvaranje kolagena u organizmu. To je npr. vitamin C, koji podstiče stvaranje kolagena.

Zanimljiv podatak je da su u Americi uz pomoć fermentacije u laboratoriji razvili kolagen koji je prikladan za vegane. Za takav proizvod možemo reći da je veganski, jer zaista ne sadrži nijedan sastojak životinjskog porekla. Proizvod je napravljen u laboratoriji uz pomoć ugljenika, vodonika i kiseonika, a postupak je sličan proizvodnji piva.

Deli:


Oznake: kolagen kolagen iskustva

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...