Pređi na glavni sadržaj
0

Da li trebaju i muškarci da piju kolagen?

Da li trebaju i muškarci da piju kolagen?

Kolagen nije samo kozmetički proizvod za žene, i muškarci mogu imati brojne koristi od ovog esencijalnog strukturnog proteina koji gradi kožu i vezivna tkiva. Kod muškaraca kolagen može poboljšati sportska dostignuća, pomoći u izgradnji mišića, ojačati zglobove i kosti, ujednačiti rast brade i smanjiti opadanje kose.

Kolagen je složen protein koji sadrži neverovatnih 19 različitih aminokiselina, uključujući arginin, glutamin, glicin i prolin. Kolagen se nalazi doslovno svuda u telu i važan je za snagu kože, kostiju, zglobova i tetiva, kao i za zdravu probavu.

Jednostavno rečeno, kolagen je vitalni deo tela i protein koji nam je apsolutno potreban. Postoji samo jedan problem, kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena u telu počinje da se usporava. Osim toga, loše životne navike, poput pušenja, konzumiranja previše šećera i preterano izlaganje suncu, takođe smanjuju količinu kolagena. A kad nivo kolagena počne padati, znakovi starenja poput bolova u zglobovima, slabije hrskavice i opuštena koža, postaju sve izraženiji. 

Srećom, dodavanje kolagena u svakodnevnu ishranu može pomoći. Renomirani dodaci ishrani koji sadrže kolagen mogu pomoći u povećanju prirodnog prisutnog kolagena u telu.

Da li vam je potrebno više dokaza da je svima, uključujući muškarce, potreban dodatak kolagena? Predstavljamo vam pet najdražih prednosti dodataka ishrani s kolagenom:

1. Kolagen pomaže mišićima da se brže oporave.

Posebna kombinacija aminokiselina koja se nalazi u kolagenu, omogućava da se mišići brže regeneršu i oporave nakon napornog treninga ili dana na poslu.

Tetive i ligamenti sadrže oko 75% kolagena pa njegova konzumacija kao dodatak ishrani može smanjiti potencijalnu bol ili povrede zglobova.

Nedavna istraživanja ukazuju da dodaci ishrani koji sadrže kolagen i vitamin C doprinose jačanju ligamenata i tetiva - vezivnog tkiva koji veže kosti i mišiće. To može odigrati veliku ulogu u sprečavanju povreda i obnavljanju tkiva.

2. Kolagen smanjuje bolove u zglobovima

Naučno je dokazano da kolagen pomaže u ublažavanju bola u zglobovima uzrokovanog artritisom. Redovna upotreba kolagena pomaže glatkom funkcionisanju zglobova, čime se olakšavaju svakodnevni zadaci poput hodanja, penjanja i spuštanja stepenicama, ustajanja sa stolice, stajanja, savijanja i podnošenja većih težina.

3. Kolagen može pomoći kod smanjenja opadanja kose

Kod muškaraca, češće nego kod žena, dolazi do vrlo ranog gubitka kose. Iako je to uglavnom posledica genetike, opadanje kose muškarci ne shvataju ozbiljno sve dok ne oćelave.

Kolagen održava folikul dlake gipkim i jakim. Zbog toga će konzumiranje kolagena podstaći rast nove kose i ojačati postojeću.

4. Štiti srce

Dodatak kolagena može zaštititi zdravlje srca zahvaljujući visokom sadržaju prolina. Aminokiselina prolin pomaže u čišćenju nakupljanja masti u arterijama, popravlja tkivo u zglobovima i arterijama te pomaže u regulisanju krvnog pritiska. Arginin, koji se takođe nalazi u kolagenu, pomaže u širenju arterija i opuštanju krvnih sudova, što poboljšava cirkulaciju.

5. Kolagen pomaže gracioznom starenju

Svi žele elegantno ostareti, a kolagen može pomoći kod usporavanja procesa starenja organizma. 

Kolagen pomaže u održavanju vlažnosti kože što smanjuje pojavu finih linija i bora. Istraživanja pokazuju da konzumiranje kolagena podstiče sintezu kolagena u vašem organizmu što može poboljšati elastičnost celog tela i usporiti prirodno starenje.

Najbolji način da se  nadoknadi izgubljeni kolagen u telu je svakodnevna doza tečnog dodatka ishrani Kolagen shot koji osim kolagena sadrži vitamin C i MSM, dve ključne komponente koje aktiviraju sintezu kolagena u organizmu. 

Ukratko: Kolagen je važan deo zdravog, snažnog tela. Osigurava pravilno funkcionisanje vaše kože, kostiju, zglobova, kose i ligamenata.

Deli:


Oznake: kolagen zglobovi srce koža kosa mišići proteinske pločice msm

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...