Pređi na glavni sadržaj
0

Koji kolagen je najbolji?

Koji kolagen je najbolji?

Koji kolagen je najbolji? To je pitanje koje dobijem bar jednom nedeljno.

Koji kolagen je najbolji?– Analiza tržišta

Ove nedelje sam se zbog jednog projekta bacila na analizu tržišta. Znam da bi to trebalo uraditi već na početku kada smo izbacili Kolagen shot na tržište, ali nisam mogla ni da zamislim da je tako veliki izbor. Ima zaista mnogo dodataka ishrani sa kolagenom. I koji kolagen je najbolji? Nažalost, na to pitanje ne mogu direktno da odgovorim; mogu da dam savet na koje stvari treba paziti kada birate kolagen za sebe.

Zašto uzimati hidrolizovani kolagen?

Ako nisam nešto pogrešno videla, svi dodaci ishrani sa kolagenom na našem tržištu sadrže hidrolizovani kolagen. Plus za sve. Ima smisla uzimati kolagen sa dodacima ishrani jer je apsorpcija hidrolizovanog kolagena u obliku dodatka ishrani 90%, dok je apsorpcija kolagena iz hrane oko 27%. Kada u određenom starosnom dobu telo počne da proizvodi manje kolagena, veoma je važno da počnemo da ga uzimamo sa hranom koja sadrži više antioksidanata, minerala, vitamina i proteina. Ovu poslednju rečenicu sam kopirala odnekle. Bitno je u svim životnim periodima konzumirati hranu bogatu tim materijama, zar ne?

Izvor kolagena

Izvor kolagena određuje najveće razlike u kvalitetu među određenim kolagenima na tržištu. Kada govorimo o tome, odmah znam koje bih i sama izbacila. Sve koji nisu ribljeg porekla. Razlog je što riblji kolagen ima dokazano 150% veću apsorpciju (odličan naučni članak se nalazi ovde). Ako pojednostavimo, razlog za bolju apsorpciju je u tome što riblji kolagen ima manje molekule. Druga prednost su njegovi sastojci. Postoji više tipova kolagena. Kolagen tipa 1 je, na primer, u organizmu količinski najrašireniji (čak 80%) i najvažniji je za mladoliki izgled kože, noktiju i kose, a riblji kolagen je najbogatiji baš tim tipom.

Dodatak vitamina C

Kao što su Tom i Džeri nerazdvojan par, tako bi trebalo da budu kolagen i vitamin C. Možete li zamisliti crtani film Tom? Ili crtani film Džeri? Ni ja. Kao što su Tom i Džeri potrebni jedan drugom, tako je kolagenu za apsorpciju u organizmu potrebna pomoć vitamina C. Ako toga nema, apsorpcija kolagena će biti dosta slabija. Ako imate mogućnost da ujutro uzmete kolagen u prahu, sažvaćite limun, pojedite kivi, pojedite brokule i prokulice ili sve skupa izmiksajte u (ukusan?) smuti. Možete jednostavno izabrati svoj dodatak ishrani sa kolagenom koji već sadrži vitamin C. Na taj način nema potrebe da pri svakom unosu brinete i za dovoljan unos hrane bogate tim vitaminom.
Poznato je da približno 30 minuta nakon jela bogatog vitaminom C u organizmu nastaje šest puta više kolagena nego inače. Iz aminokiseline glicina i prolina (kojima je bogat kolagen) pomoću vitamina C i elementa u tragovima cinka, čvrsto tkivo se stisne i još ga snažno prepletu vlakna elastina. Ako organizam dobro snabdevamo sa mnogo materija, pre svega, vitaminom C, naša koža će biti čvrsta, glatka i elastična. Ukratko, vitamin C je zakon!

Druge aktivne materije

Kada smo uspostavili recepturu za Kolagen shot, moji prvi zahtev je bio da obavezno mora sadržati MSM. Ja sam MSM počela da konzumiram već pre više od 5 godina i na koži i noktima sam brzo primetila velike promene. Nokti su rasli brže i postali tvrđi, a koža je dobila ravnomernu boju. Volela bi da mogu da napišem da sam izgubila bore, ali to, nažalost, ne mogu da tvrdim. Svakako sam primetila da je koža na licu postala sjajnija. Moj Miha kaže da je to zbog njega. Lol. Moje lično iskustvo sa MSM-om i pohvale koje sam pročitala i čula od korisnika su glavni razlog zašto Kolagen shot sadrži MSM. Ako vas ne mrzi da čitate zaključke istraživanja, ovde imate još jedan dobar članak o MSM-u.

Za kožu, nokte i kosu važne su sledeće materije: cink, biotin, hijaluronska kiselina, vitamin E, vitamin B3 i B6, vitamin A, koenzim Q10, vitamin K.

Količina kolagena

Kada izaberete proizvod sa kolagenom, važno je da proverite koliko kolagena sadrži dnevna doza. Na našem tržištu postoje dodaci ishrani koji se po sadržaju kolagena u pogledu dnevne doze izuzetno razlikuju. Dnevna doza za Kolagen shot sadrži 5 g kolagena, za ostale proizvode vas pozivam da proverite sami.

Oblik i ukus dodatka ishrani

Dodaci ishrani sa kolagenom su u obliku praha, tečnosti, tableta i kapsula. U smislu istraživanja, dodaci ishrani u tečnom obliku imaju 10x bolju apsorpciju nego ostali dodaci ishrani. Plus za Kolagen shot. Na našem tržištu postoje još dve firme koje nude kolagen u tečnom obliku. Kao što verovatno znate, čist kolagen ima specifičan ukus. Kada sam uzimala kolagen u prahu, ukus mi je bio toliko grozan da sam ga svako jutro mešala sa jogurtom ili smutijem. Danas popijem svoju jutarnju dozu i onda sebi priuštim dobar doručak.

Kolagen – „marketinška modna mušica” ili materija koja je potrebna našem organizmu?

Marketing je za većinu firmi odgovoran za prodaju, ali ne smemo zaboraviti da je kolagen molekul koji gradi našu kožu, kosu, nokte, vezivno tkivo u gležnjevima i drži sve ćelije u organizmu na okupu. Podatak da nakon 25. godine proizvodnja kolagena u organizmu opada za 1,5% svake godine je dovoljan da zaključimo da bi bilo dobro da se najkasnije tada počne sa dodavanjem kolagena. Ili ne. To će svako odlučiti za sebe.

Deli:


Oznake: kolagen

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...