Pređi na glavni sadržaj
0

Mešate Kolagen shot i proteinski shake?

Mešate Kolagen shot i proteinski shake?

Ukoliko ujutru pijete proteinski shake ili jedete proteinski obrok odmah nakon Kolagen shot-a, pravite veliku grešku! Otkrivamo zašto između Kolagen shot-a i proteinskog obroka mora proći minimum pola sata.

Zašto ne mešamo Kolagen shot s proteinskim shake-ovima?

Kolagen shot se u najvećoj meri sastoji od proteina - hidrolizovanog ribljeg kolagena tipa 1.

Protein kolagena se u najvećoj meri sastoji od aminokiselina glicin, prolin i hidroksiprolin koje čine jedinstvene peptide - nizove aminokiselina (prolin-hidroksiprolin, alanin-hidroksiprolin, leucin-hidroksiprolin, izoleucin-hidroksiprolin, fenilalanin-hidroksiprolin, prolin-hidroksiprolin-glicin).

Kada se ujutru na prazan stomak naglo povisi koncentracija aminokiselina i peptida koji su specifični za kolagen, telo dobija signal da je došlo do razgradnje kolagena u organizmu i da ga je potrebno hitno nadoknaditi/obnoviti.

Telo prvo obnavlja kolagen na mestima gde mu on najviše nedostaje. Zbog toga se prve promene ne primete uvek na istim mestima. Neki prvo primete poboljšanje na koži, drugi na kosi ili noktima, dok neki prvo primete smanjenje bola u zglobovima. Na to šta će telo prvo da regeneriše ne možemo da utičemo.

Svaki protein ima svoj sastav aminokiselina koje čine jedinstveni aminokiselinski nizovi (peptidi) koje telo koristi za obnovu proteina u našem organizmu, uključujući mišiće, hormone, antitela, enzime. Na ovaj način učestvuju u mnogim telesnim funkcijama.

Ako Kolagen shot pomešamo sa proteinskim shake-om ili ukoliko proteinski shake popijemo odmah nakon kolagena, nedugo nakon konzumacije u krvi dolazi do pojave velike koncentracije aminokiselina i peptida. Zbog prevelike „gužve“ može se desiti da telo ne primi pravilan signal, te da aminokiseline i peptidi iz Kolagen shot-a budu upotrebljeni za obnovu „pogrešnih proteina“ (npr. mišića) iako bismo mi više želeli da se obnove zalihe kolagena (npr. u hrskavici).

Zbog toga preporučujemo da Kolagen shot i proteinske shakove ili proteinsku hranu ne mešate, i ne uzimate neposredno jedno nakon drugog.

Ako Kolagen shot pijete ujutru na prazan stomak

Predlažemo da proteinski obrok pojedete barem pola sata nakon Kolagen shot-a, kako bi telo uspelo da apsorbuje većinski deo aminokiselina pre nego što „stignu“ novi proteini u organizam.

Ako Kolagen shot pijete popodne ili uveče

Predlažemo da ne konzumirate proteine minimum 2 sata pre uzimanja Kolagen shot-a, kako bi telo uspelo da prepozna aminokiseline kolagena u krvi i, shodno tome, da primi ispravan signal za sintezu novog kolagena.

Zašto pola sata nakon Kolagen shot-a mogu da pojedem proteinski obrok, a nakon proteinskog obroka moram da čekam 2 sata da popijem Kolagen shot?

Proteini kolagena u Kolagen shot-u su se već podvrgli reakciji hidrolize (hidrolizovan kolagen) tokom koje su proteini s enzimima izdeljeni na manje delove – peptide i aminokiseline koje telo sa lakoćom apsorbuje.

Kada pojedemo proteinski obrok, npr. komad mesa, naš želudac uz pomoć enzima i kiselina prvo mora da razgradi čitav komad hrane, kako bi došao do proteina, ugljenih hidrata i masti, koje kasnije razgrađuje na još manje komponente - aminokiseline, peptide, šećere, masne kiseline, itd. Kada se u želucu nalazi kombinacija proteina, ugljenih hidrata i masti, telu je potrebno mnogo više vremena da apsorbuje sve sastojke.

Apsorpcija dodataka ishrani kao što su Kolagen shot ili proteinski shake-ovi odvija se mnogo brže (već pola sata nakon konzumacije) jer telu serviramo gotov proizvod (aminokiseline i peptide) oko kojeg mu nije potreban dodatan „trud“ da ga razgradi, već mu je dovoljno da ga samo apsorbuje.

Deli:


Oznake: kolagen proteinski shake proteinski obrok

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...