Pređi na glavni sadržaj
0

Kolagen i zglobovi

Kolagen i zglobovi

Tokom posljednjih nekoliko decenija, interesovanje za dijetetske suplemente u obliku kolagena se donekle proširilo kao sredstvo za ublažavanje simptoma i obnovu hrskavice zbog svog bogatog aminokiselinskog sastava. Shodno tome, povećao se broj studija koja su dokazala efikasnost hidrolizovanog kolagena na poremećaje mišićno-koštanog sistema (osteoporoza, artritis, fibromijalgija i drugi).

Da li se sećate vremena kada niste ni znali koliko je kolagen važan u vašem organizmu? U to vreme količina kolagena u vašem organizmu je verovatno bila toliko visoka da još niste primetili prve znake starenja.

A kao i uvek, počinjemo da se brinemo tek kada primetimo prve negativne znakove.

Ali starenje, nažalost, nije proces koji se dešava samo na vidljivim delovima našeg tela, kože, noktiju i kose. Starenje je multifunkcionalni proces koji započinje već u 20. godini života, a tokom godina izaziva fiziološke promene u organima, tkivima i svim ćelijama našeg organizma. Taj prirodni proces obuhvata i promene u vezivnom tkivu i mineralnoj gustini kostiju.

Za šta se preporučuje Kolagen?

Suplementi na bazi kolagena se najčešće prodaju kao anti-age proizvodi za lepšu kožu bez bora, lečenje lomljivih noktiju i u slučaju problema sa kosom i kosmatim delom glave.

Sve više istraživanja dokazuje da upotreba oralnih suplemenata koji sadrže kombinaciju hidrolizovanog ribljeg kolagena, hijaluronske kiseline, vitamine, antioksidante i druge sastojke, može poboljšati teksturu i elastičnost kože, učvrstiti kosu i nokte, a istovremeno održavati zdravlje zglobova i kostiju.

Tokom poslednjih nekoliko decenija, interesovanje za dijetetske suplemente u obliku kolagena se donekle proširilo u smislu sredstava za ublažavanje simptoma i obnovu hrskavice zbog njihovog bogatog aminokiselinskog sastava. Shodno tome, povećao se broj istraživanja koja su dokazala efikasnost hidrolizovanog kolagena na poremećaje mišićno-skeletnog sistema (osteoporoza, artritis, fibromijalgija i drugi).

Šta je hidrolizovani kolagen?

Hidrolizovani kolagen (želatin) je životinjskog porekla i koristi se kao hrana još od srednjeg veka. Prvi poznati zapis o korisnom dejstvu kolagena na ljude je zapisala poznata naturopatkinja St. Hildegard još 1175. godine, koja je savetovala uzimanje želatina kod osoba sa bolnim zglobovima.

Kolagen je najvažniji i najzastupljeniji protein kod svih sisara. Čini 25% svih proteina u našem telu, a nalazi se u vezivnim tkivima poput kostiju, tetiva, hrskavice, krvnim sudovima, koži, zubima, digestivnom traktu, kosi i noktima. To je vlaknasti protein koji sadrži peptidna jedinjenja aminokiselina: glicin, prolin, lizin, hidroksilizin, hidroksiprolin i alanin. Njegova glavna funkcija je da doprinese strukturnom integritetu vanćelijske matrice ili da pomogne u popravljanju ćelija u matrici. Najvažnija karakteristika hidrolizovanog kolagena koji se nalazi u dijetetskim suplementima je njegov sastav aminokiselina, koje pružaju visok nivo glicina i prolina, dve esencijalne aminokiseline za stabilnost, regeneraciju hrskavice i sintezu novog kolagena tipa I u našem organizmu. Kolagen tipa I čini 95% ukupnog kolagena u našim kostima a odgovoran je za mineralizaciju i smanjenje razgradnje kostiju.

S obzirom da je kolagen sastavni deo zglobova i hrskavica, nedostatak ovog izuzetno važnog elementa može izazvati niz problema koji sprečavaju nesmetano kretanje i treniranje. Zbog nedostatka kolagena se često javljaju problemi sa kretanjem i bolovi u zglobovima.

Ključ uspeha je hidrolizovani kolagen koji se u našem želucu i tankom crevu razgrađuje na manje peptide i aminokiseline i tako putuju kroz krvotok tamo gde su organizmu najpotrebnije.

Kakvi su rezultati istraživanja?

U istraživanjima je primećeno ublažavanje bolova zbog osteoartritisa u kolenima i kukovima kod pacijenata koji su primali hidrolizovani kolagena tokom perioda od 2 meseca. S obzirom da hidrolizovani kolagen nema analgetski (ublažavanje bolova) ili antiinflamatorni efekat, smatra se da direktno deluje na zglobno tkivo. Pritom su primetili da bi aminokiselina prolin iz kolagena mogla da igra značajnu ulogu u regeneraciji hrskavice.

Jedna studija obuhvatila je ispitanike starosti 21-70 godina koji su 90 dana uzimali hidrolizovani riblji kolagen tipa I. Kod svih ispitanika primetili su pozitivne rezultate na teksturi kože (elastičnija i hidriranija), ali primetili su da su se bolovi u zglobovima smanjili za -43%, dok se pokretljivost zglobova povećala za +39%.

Nekoliko studija je već dokazalo da dodavanje kolagena u ishranu dovodi do značajnog poboljšanja mineralne gustine kostiju. Štaviše, efekat terapije kolagenom trajao je još najmanje tri meseca nakon poslednje primene. Sve u svemu, svi rezultati sugerišu da kombinacija redovne terapije za lečenje i dodatka hidrolizovanog ribljeg kolagena ima pozitivne efekte na simptomatsko lečenje svih vrsta osteoartritisa.

Stoga se sa sigurnošću može reći da redovna konzumacija kolagena ima niz pozitivnih efekata na naš organizam.

Literatura:

Czajka A., Kania E. M., Genovese L., Corbo A., Merone G., Luci C., Sibilla S. 2018. Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutritional Research 57. doi: 10.1016/j.nutres.2018.06.001

König D., Oesser S., Scharla S., Zdzieblik D., Gollhofer A. 2018. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. Nutrients 10: 1. doi: 10.3390/nu10010097

Argyrou C., Karlafti E., Lampropoulou-Adamidou K., Tournis S., Makris K., Trovas G., Dontas I.,  Triantafyllopoulos I. K. 2020. Effect of calcium and vitamin D supplementation with and without collagen peptides on bone turnover in postmenopausal women with osteopenia. Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interactions 20: 1. PMID: 32131366

Moskowitz R. W. 2000. Role of Collagen Hydrolysate in Bone and Joint Disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism 30:2. doi: 10.1053/sarh.2000.9622

Kwatra B. 2020. Collagen Supplementation: Therapy for the Prevention and Treatment of Osteoporosis and Osteoarthritis: A Review. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 9:5. doi: 10.20959/wjpps20205-16076

Silva T. F., Penna A. L. B. 2012. Chemical characteristics and functional properties of collagen. Revista do Instituto Adolfo Lutz 71:3. PMID: 179265625

Kim H. K., Kim M.-G., Leem K.-H. 2013. Osteogenic Activity of Collagen Peptide via ERK/MAPK Pathway Mediated Boosting of Collagen Synthesis and Its Therapeutic Efficacy in Osteoporotic Bone by Back-Scattered Electron Imaging and Microarchitecture Analysis. 18:12. doi: 10.3390/molecules181215474

Bakilan F., Armagan O., Ozgen M., Tascioglu F., Bolluk O., Alatas O. 2016. Effects of Native Type II Collagen Treatment on Knee Osteoarthritis: A Randomized Controlled Trial. The Eurasian Journal of Medicine 48. doi: 10.5152/eurasianjmed.2015.15030

Deli:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...