Pređi na glavni sadržaj
0

Celulit - naš verni neprijatelj

Celulit - naš verni neprijatelj

Celulit je česta pojava na ženskoj koži sa kojom se suočava čak 80% žena različitih godina, oblika tela i telesne težine. Na nastanak celulita utiče više kompleksnih i izmedju sebe povezanih faktora.

Često pred letnju sezonu ženski razgovori završe na temu celulita. Možemo slobodno reći da nam leto i celulit zvuče jednako, dok je debata o celulitu skoro neizbežna.

Iste te debate o celulitu smo vodile i u svojim tinejdžerskim godinama, iako većih problema sa celulitom nismo imale. Isprobale smo različite kreme koje su prijatno hladile i davale osećaj da se nešto dešava i da stvarno deluju. Na kraju smo shvatile da se previse opterećujemo sa stvarima na koje ne možemo previse uticati i to sigurno ne sa kremama za telo.

Šta je celulit?

Celulit je česta pojava na ženskoj koži sa kojom se suočava čak 80 % žena različitih godina, oblika tela i telesne težine. Prepoznajemo ga kao  izgled “pomorandžine kore”, gde je površinski deo kože promenjen, pre svega na bokovima, butinama i zadnjici. Možemo reći da je celulit sličan želatinu, sastavljen iz masnoće, vode i štetnih materija. Nalazi se ispod kože i vremenom postaje gušći, što samim tim dovodi do vidnih promena na teksturi kože.

Šta dovodi do nastanak celulita?

Na nastanak celulita utiče više kompleksnih i izmedju sebe povezanih faktora. Glavni faktor za nastanak celulita je loš limfni sistem. Limfni sistem je mreža tkiva i organa, koji telu pomažu da se oslobodi toksina i štetnih materija. Njegova osnovna funkcija je prenos limfe. Limfa je tečnost koja sadrži bela krvna zrnca koja se bore sa različitim infekcijama u našem telu. Sa taloženjem štetnih materija dolazi do nakupljanja istih u masnom tkivu, što rezultira pojavom celulita.

Genetika je takodje jedan od faktora nastanka celulita. Mogućnost da imate celulit je veća ukoliko neko u vašoj porodici već ima probleme sa celulitom. U većini je to slučaj kod žena, a pored genetike utiču još i metabolizam, raspored masnoće ispod kože, prokrvljenost, etnička pripadnost, pol i starost.

Hormoni su još jedan faktor koji svojim disbalansom (povišen estrogen, nizak progesterone) mogu uticati na pojavu celulita, zbog toga su žene podložnije dobijanju celulita nego muškarci. U toku starenja se u našem telu proizvodi manje kolagena i elastina, samim tim je koža manje elastična i teže se obnavlja što dovodi do pojave nabrane kože.

Ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, stres i slobodni radikali su još jedni od faktora koji pomažu nastanku celulita. Slobodni radikali uništavaju ćelije kolagena i elastina. Stoga one ne mogu više “zadržavati masnoće”. Oslabljene žile i kapilari isto tako doprinose  nastanku celulita, pošto nisu sposobne prenositi dovoljno vode i hrane do površine, odnosno epidermisa kože.

Zašto žene imaju više celulita od muškaraca?

Kolagen shot celulit koža žene

Opet smo žene te koje “nastradamo” kao da već nemamo više problema od muškaraca. Leti moramo brinuti da su naše noge glatke, telo izvajano i koža nežno čokoladne boje I na sve to još problem celulita, dok je jedini problem muškaraca dovoljno hladno pivo.

Razlog za veću predispoziciju dobijanja celulita se krije u strukturi kože. Kolagenska vlakna su u potkožnom tkivu žene paralelno i pravougaono raspoređena u odnosu na dermis, dok su kod muškaraca prepletena u mrežu ležeći pod uglom prema gornjim slojevima kože. Raspored kolagenskih vlakana omogućava stvaranje “prostora” u potkožnom tkivu, gde se nalaze masne ćelije. Ukoliko se taj raspored vlakana menja se i pritisak na gornje slojeve kože, što je primetno spolja. Celulit je prirodno prisutan kod žena i zbog toga se ne može u potpunosti eliminisati, ali se može izbeći njegov dalji razvoj.

To znači da se celulit ne pojavljuje zbog prevelike količine masti već zbog porušene strukture ćelija kože i vezivnog tkiva. S dijetama nećemo smanjiti celulit nego ćemo samo smanjiti količinu masnog tkiva u potkoži, a ta masnoća nije povezana s celulitom. Zato ga često imaju i najmršavije devojke.

 

Za kraj: neka celulit ne bude razlog da ovo leto ne obučete kratke pantalone ili suknju. Uživajte u letnjim temperaturama i umesto da se opterećujete svojim izgledom, usredsredite se na predivnu prirodu koja vas okružuje i uživajte u svakom trenutku. S celulitom ili bez njega...

Deli:


Oznake: kolagen celulit koža žene celulit nega tela leto

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...