Pređi na glavni sadržaj
0

Uravnotežena probava

Probava

Posljednjih godina naučnici sve više i više pažnje pridaju ljudskom mikrobiomu. Ljudski mikrobiom predstavlja sve mikroorganizme koji nastanjuju naše telo i nalaze se u crevima, na koži, usnoj šupljini i u urogenitalnom traktu. Funkcija mikrobioma toliko je važna za normalno funkcionisanje ljudskog tela da danas na to gledamo kao na jedan od ljudskih organa.

Verovatno crevni mikrobiom ima najveći uticaj na našu dobrobit i zdravlje. To čak utiče na rad mozga, imunološki sistem i našu hormonsku ravnotežu. Sve se više istraživanja sprovodi na vezi između mozga i gastrointestinalnog trakta. Ova takozvana cerebrovaskularna veza povezana je s razvojem različitih mentalnih poremećaja i drugih bolesti, poput depresije, sindroma iritabilnog creva, različitih oblika teskobe i stresa, pa čak i Alzheimerove bolesti. 

Crevni mikrobiom uveliko zavisi od hrane koju jedemo, ali delom može uticati i uzimanje probiotika i prebiotika. U nastavku želimo dotaći neke hranljive materije koje su posebno važne za zdrav probavni trakt.

Kolagen

Funkcija kolagena u našem telu je pružanje tkivu specifične strukture, koja uključuje i specifičnu strukturu tkiva u probavnom traktu. Naš probavni trakt je u proseku dugačak oko 9 metara. Dakle, ovo je 9 metara tkiva kojem stalno treba snabdevanje kolagenom. Aminokiseline koje se uzimaju gutanjem hidrolizovanog kolagena koriste se, između ostalog, i za obnavljanje crevne flore, što može pozitivno uticati na simptome sindroma propusnog creva (izvor 1). Problem s propusnim crevima je što razni toksini ili čak bakterije iz gastrointestinalnog trakta prolaze u krvotok.

Kolagen je takođe dobar izvor glicina, aminokiseline koja ima dokazano protivupalno delovanje (izvor 2). Upala je uzrok mnogih drugih bolesti, pa su protivupalna sredstva izuzetno važna.


Literatura

  1. Bischoff SCBarbara GBuurman WOckhuizen TSchulzke JDSerino MTilg HWatson AWells JM. Intestinal permeability--a new target for disease prevention and therapy. BMC Gastroenterol. 2014 Nov 18;14:189. doi: 10.1186/s12876-014-0189-7.
  2. Zhong ZWheeler MDLi XFroh MSchemmer PYin MBunzendaul HBradford BLemasters JJ. L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar;6(2):229-40.
Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala svoju funkcionalnost.
Ti kolačići ne utiču na Vašu privatnost. Više ...